Keep the Machine Running – software pentru managementul mentenantei

4 mai 2016 Logo Keep the Machine Running (KMR)

Managementul mentenantei este strategic pentru orice companie, in special pentru durata de viata a masinilor, echipamentelor si instalatiilor. Din perspectiva corporatista, nu este nimic mai important decat a asigura buna functionare a echipamentelor si instalatiilor unei industrii, unui spital, unui supermarket sau unui centru comercial. Indiferent de modelul de management al mentenantei implementat intr-o companie, profitul si pierderile sunt direct influentate de strategia de mentenanta adoptata, deoarece mentenanta actioneaza in arii cruciale pentru rezultatele financiare – procesele de productie sau serviciile oferite. Indiferent de tipul organizatiei – publica, privata, industriala, service etc. -, toate ar trebui sa aiba procese de managementul mentenantei, oricat de simple.

Cu toate acestea, unele dintre intreprinderile mici si mijlocii nu au investit in procesele lor de mentenanta, considerandu-le “complicate, scumpe, costisitoare sau consumatoare de timp” cand, de fapt, pot fi relativ simple si ar trebui intelese ca o investitie. Acceptarea ideii ca doar companiile mari pot fi organizate prin implementarea unui sistem de management al mentenantei care sa ofere control asupra echipamentelor pentru a minimiza timpul de nefunctionare si a optimiza productivitatea este un mit. Intreprinderile mici si mijlocii pot si ar trebui si ele sa implementeze un astfel de sistem, adaptat nevoilor lor, iar din acest punct de vedere pot ulterior concura de la egal la egal cu alte companii mari. Mentenanta trebuie inteleasa ca o investitie strategica, nu ca un cost, fiind factorul cheie in reducerea costurilor si mentinerea echipamentelor intr-o stare buna de functionare, aspecte ce duc la o activitate calitativa a organizatiei.

Aplicatie software pentru managementul mentenantei

Cum se incepe managementul mentenantei intr-o companie?


Necesitatea unei aplicatii software de managementul mentenanteiIn primul rand, trebuie colectate si structurate datele despre echipamente si dependentele acestora. Apoi, trebuie facuta o analiza a companiei din punct de vedere tehnic, cu toate elementele care indeplinesc functii necesare bunei functionari. Cantitatea de informatii tehnice rezultata, de multe ori foarte stufoasa, se poate apoi usor integra intr-un sistem informatic simplu de utilizat si care poate oferi rapid informatii concrete despre echipamente, asa cum este si cazul aplicatiei pe care noi o propunem – Keep the Machine Running (KMR).

Scopul managementului mentenantei este imbunatatirea productivitatii si a eficientei prin reducerea numarului de caderi accidentale ale echipamentelor si a satisfactiei clientilor prin oferirea unor servicii prompte, de calitate si imbunatatite continuu.

De ce sa alegeti un software/aplicatie de mentenanta?


Costurile de mentenanta reprezinta o mare parte a costurilor totale de functionare ale sistemelor si echipamentelor industriale. In functie de specificul activitatii, costurile de mentenanta pot reprezenta de la 10% pana la 60% din costurile de productie.

Astfel, managementul mentenantei computerizat duce la reducerea costurilor cu mentenanta, reduce perioadele de nefunctionare ale echipamentelor si imbunatateste eficienta acestora si a calitatii produselor sau serviciilor rezultate. Echipamentele bine intretinute (printr-o mentenanta corespunzatoare) au o durata de viata mai mare.

Keep the Machine Running (KMR)

Aplicatia KMR (Keep the Machine Running), recomandata de noi in acest sens, este o aplicatie software destinata managementului activitatii de mentenanta a echipamentelor dintr-o fabrica, companie, cladire de birouri etc. Rolul sau principal este acela de a organiza eficient intreaga activitate de mentenanta si de a oferi personalului responsabil control asupra echipamentelor, materialelor, activitatilor si costurilor asociate mentenantei.

Beneficiile aplicatiei de mentenanta KMR (Keep the Machine Running)


 • Planificare, monitorizare si implementare eficienta
  Adio foi volante, dosare stufoase, hartii sau fisiere cu planificarea lucrarilor de mentenanta sau interventii! Cu aplicatia KMR, managementul mentenantei se face extrem de simplu, rapid si eficient. Asta inseamna ca nu mai pierdeti timp realizand pe hartii sau in mai multe fisiere managementul mentenantei – planificare, implementare, analiza rezultate. In aplicatia KMR aveti acces la informatiile care va intereseaza in orice moment si astfel luati decizii rapide si eficient.
 • Control asupra activitatii
  Aplicatia KMR va ofera o imagine de ansamblu asupra activitatii de mentenanta, precum si informatii specifice fiecarei actiuni implementate sau planificate. Aveti control deplin asupra intregii activitati (echipamente, materiale, responsabili) si asupra costurilor implicate.
 • Arhivare si istoricul activitatii
  Arhivati in aplicatie orice material pe care il considerati util pentru activitatea de mentenanta – manuale de utilizare a echipamentelor, manuale de service, procese verbale etc. Aveti acces rapid si facil la istoricul reviziilor si interventiilor pentru fiecare echipament. Analizati si realizati mentenanta preventiva pe baza simptomelor si cauzelor de defectiune intalnite in istoricul echipamentului.
 • Raportare specifica
  Realizati analize si luati decizii pe baza rapoartelor specifice generate de aplicatie. Raportarea KMR include informatii extrem de utile pentru management, departamentul economic si departamentul de mentenanta.

Caracteristicile aplicatiei de mentenanta KMR (Keep the Machine Running)


 • Aplicatie modulara, flexibila, cu posibilitatea de a adauga module noi conform nevoilor clientului. La cererea clientului, se poate personaliza aplicatia pentru a raspunde exigentelor si specificului afacerii fiecaruia.
 • Aplicatie securizata web ce poate fi accesata cu nume de utilizator si parola de pe orice dispozitiv fix si mobil care este conectat la internet.
 • Ofera posibilitatea de a stabili ce drepturi de gestionare are fiecare utilizator, la ce module are acces si pe care le poate modifica. Utilizatorii aplicatiei vor putea accesa doar anumite module/functionalitati, in functie de permisiunile care i-au fost acordate de administratorul aplicatiei. Astfel, in functie de postul si rolul fiecarui angajat din firma, aplicatia poate fi setata sa permita accesul de a vizualiza sau modifica doar partile care ii sunt atribuite, in conformitate cu abilitatile fiecaruia.
 • Dashboard cu Urmatoarele 7 revizii/interventii in functie de data, Urmatoarele 7 revizii/interventii in functie de contorizarea functionarii si Ultimele 7 revizii/interventii implementate.
Aplicatie software management mentenanta - Keep the Machine Running (KMR) - preview
Preview KMR: Urmatoarele revizii/interventii
 • Permite customizarea pe specificul activitatii printr-o serie de configurari generale precum: Preferinte, Categorii echipamente, Locatii echipamente, Simptome revizii/interventii, Cauze revizii/interventii, Tipuri revizii/interventii, Furnizori servicii, Categorii materiale. In cadrul fiecarui modul enumerat, exista o serie de campuri si detalii ce se pot configura in functie de nevoia si organizarea companiei.
Aplicatie software management mentenanta - Keep the Machine Running (KMR) - preview 2
Preview KMR: Categorii echipamente
Aplicatie software management mentenanta - Keep the Machine Running (KMR) - preview 3
Preview KMR: Harta locatii
 • Permite managementul materialelor ce pot fi utilizate la implementarea reviziilor/interventiilor. In functie de necesitati, la fiecare material se pot adauga un numar nelimitat de imagini sugestive, iar daca este cazul se poate face si managementul stocului acestor materiale. De asemenea, materialele pot fi exportate sau importante din fisiere Excel.
Aplicatie software management mentenanta - Keep the Machine Running (KMR) - preview 4
Preview KMR: Management mentenanta materiale
 • Permite managementul echipamentelor pentru care se efectueaza revizii/interventii. La fel ca si la management materiale, la fiecare echipament se pot adauga un numar nelimitat de imagini sugestive, iar daca este cazul la fiecare echipament se pot adauga pana la 14 campuri suplimentare fata de cele standard, in functie de categoria din care face parte echipamentul. La echipamentele la care reviziile/interventiile se fac in functie de un contor (ore de functionare, km de functionare etc.) se poate introduce zilnic, saptamanal, lunar sau pentru orice perioada functionarea lui.
Aplicatie software management mentenanta - Keep the Machine Running (KMR) - preview 5
Preview KMR: Management mentenanta echipamente
 • Orice echipament permite generarea sau regenerarea unui cod QR cu urmatoarele informatii: nume echipament, categorie, serie, numar inventar, data expirare garantie si data ultimei revizii/interventii.
 • Managementul reviziilor este unul complex ce permite stabilirea unui status (in lucru, programata, implementata, anulata) si alegerea tipului de revizie (revizie programata in functiei de data sau revizie programata in functie de contorizarea functionarii). Pe langa informatiile uzuale, la orice revizie/interventie se pot stabili sarcini de implementat, materiale utilizate la implementare, atasarea oricator documente specifice acelei revizii, se pot trece costuri de implementare, cine a efectuat implementarea (un tehnician intern sau un furnizor anume), se poate adauga si o fisa corectiva etc. La adaugarea unei revizii/interventii in functie de data, aceasta se poate repeta cu orice periodicitate (orice numar de zile) pana la o anumita data limita.
Aplicatie software management mentenanta - Keep the Machine Running (KMR) - preview 6
Preview KMR: Management revizii/interventii
 • Pot fi generate 10 tipuri de rapoarte pentru materiale, echipamente, revizii/interventii.
  • Rapoarte de materiale: top utilizari, top costuri, detalii utilizare material;
  • Rapoarte de echipamente: top numar revizii, top costuri revizii, detalii revizii echipament;
  • Rapoarte de revizii/interventii: top costuri, revizii/interventii intarziate, revizii ce urmeaza conform contorului de functionare, situatii similare.

De asemenea, tot in cadrul rapoartelor se poate vizualiza si un log al accesarilor, defalcat pe fiecare luna.

Aplicatie software management mentenanta - Keep the Machine Running (KMR) - preview 7
Preview KMR: Rapoarte mentenanta materiale

Toate aceste caracteristii se pot observa si testa in detaliu accesand demo-ul KMR.

Aplicatia foloseste tehnologiile PHP, MySQL, HTML, CSS, jQuery si Bootstrap, care nu necesita achizitia de licente suplimentare. Totodata, aplicatia poate fi oferita ca si serviciu din cloud-ul Quartz Matrix (pe baza unui abonament lunar) sau poate fi gazduita la client pe un server Apache 2.2+ (este necesara instalarea unei versiuni de PHP – minim 5.3.13+ si MySQL – minim 5.5.24+).

Beneficiile utilizarii aplicatiei in cloud-ul Quartz Matrix


 • Nu necesita costuri initiale de capital cu licenta aplicatiei.
 • Nu necesita o infrastructura hardware/software din partea clientului sau cost suplimentar cu gazduirea/administrarea ulterioara a hosting-ului aplicatiei.
 • Nu necesita costuri cu personal propriu de administrare, eventual instruirea calificata corespunzatoare.
 • Remedierea eventualelor probleme se poate face foarte rapid, avand in vedere ca aplicatia este la furnizor.
 • Nu necesita costuri suplimentare de suport tehnic/mentenanta/update-uri.
 • Serviciile sunt livrate din Data Center-ul Quartz Matrix, construit dupa standarde europene, care ofera garantia unui hosting de calitate cu uptime foarte ridicat si masuri de securitate impuse de lege.
 • Clientul plateste serviciul atata timp cat are nevoie de el, iar cand renunta nu ramane cu un cost al unei eventuale licente achitionate initial sau invechite si cu care nu mai are ce face.
 • Serverul din cloud este unul scalabil si se pot adauga usor noi resurse atunci cand clientul doreste acest lucru sau cand aplicatia o cere.
Ti-a placut? Impartaseste si cu altii acest articol:

One comment on “Keep the Machine Running – software pentru managementul mentenantei

 1. Prodan

  Mulțumesc pentru informații, însă am nevoie și de cărți de studiu. Ce cărți puteți să-mi sugerați pentru a face un studiu mai profund? Și dacă sunteți despuși și de cursuri.
  Mulțumesc enorm!
  Cu respect Rodica Prodan, ing. mec.

Lasă un răspuns

Or

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *