Comparatie intre tipurile de licente software

30 sept. 2015 Tipuri de licentiere software

Aplicatiile software joaca un rol din ce in ce mai important in conducerea proceselor in toate segmentele de activitate, de la zona de productie industriala la cea de servicii. Utilizatorii cauta constant solutii care sa le aduca o valoare cat mai mare in procesele lor de zi cu zi, procese aflate sub o presiune in crestere pentru a fi cat mai eficiente, competitive, masurabile si adaptabile unui ritm de schimbare accelerat. Presiunea bugetelor de achizitie si scurtarea timpului de implementare a noilor aplicatii sau functionalitati sunt factori ce vin sa complice ecuatia alegerii optime a aplicatiei software pentru un proces si un utilizator date, iar cresterea numarului de atacuri cibernetice impune strategii dinamice de securizare a datelor care sa mentina siguranta intr-un mediu aflat in permanenta schimbare.

Voi incerca sa prezint pe scurt, pe baza experientei de cateva decenii, acumulata atat ca utilizator, cat si ca dezvoltator si analist al cerintelor de proces, principalele caracteristici ale claselor de licente software aflate la ora actuala in piata, vazute prin prisma valorii aduse utilizatorului.

Tipuri de licente software


Licenta comerciala standard (LCS) vine intr-o varietate mare de „ambalaje” juridice, dar in esenta este un produs tip cash and carry pe care utilizatorul il preia „asa cum este”, pe care nu il poate modifica si pe care il poate personaliza doar intr-o foarte mica masura. Este un produs de masa ce urmareste sa cuprinda cerintele unui spectru cat mai larg de potentiali clienti. In general, intre 60-80% din functionalitati nu sunt utile utilizatorului intr-o implementare data, ciclul de invatare este lung si greoi, iar suportul nu este personalizat, raspunde lent si doar la probleme estimate a fi de interes general. Totusi, costurile licentei sunt reduse (nu insa si costurile pentru a mentine aplicatia eficienta si sigura pe durata de utilizare), timpul de instalare/implementare este scurt, iar experienta unui numar mare de utilizatori poate fi utila.

Open Source LicenseLicenta de tip Open Source (LOS) este o denumire generica pentru o varietate de tipuri de licentiere ale aplicatiilor software (mai multe detalii pe OpenSource.org). In esenta, este vorba de licente gratuite, cu acces la codul sursa, dezvoltate de comunitati de utilizatori/programatori. Bugetul de implementare este orientat spre servicii de implementare si personalizare, fapt ce implica o evidenta crestere a valorii aduse utilizatorului fata de cazul LCS. Cheia eficientei acestui gen de aplicatii consta in contractarea unor servicii de suport de la un furnizor profesionist, cu experienta pe segmentul de activitate al utilizatorului. Totusi, posibilitatile de modificare sunt limitate si asociate cu costuri mari. Multe proiecte Open Source isi pierd ritmul si platformele nu mai sunt actualizate, fapt ce poate pune probleme de securitate si de adaptare la evolutia tehnologiilor IT.

Licenta de software dezvoltat pe baza cerintelor clientului (LCC) reprezinta o solutie in care aplicatia este dezvoltata in intregime pornind de la analiza cerintelor si nevoilor utilizatorului, obiectivul fiind performanta si eficienta. Dezvoltarea porneste de la analiza de proces, intreaga activitate fiind orientata spre crearea unui produs software care sa raspunda integral cerintelor, sa fie usor de invatat si de utilizat si care sa fie capabil sa urmareasca evolutia procesului si activitatilor utilizatorului. Timpul de implementare este, insa, mai lung si costurile pot fi mai mari fata de variantele prezentate anterior. Totusi, daca se iau in consideratie cheltuielile pe perioada de viata a produsului si productivitatea superioara, aplicatiile LCC sunt competitive din punct de vedere al costurilor cu solutiile LOS. Cheia eficientei consta in contractarea de servicii post-implementare pentru a mentine la zi aplicatia si a o adapta permanent la procesul gestionat.

Licenta software personalizat

Ca o concluzie generala, desi nu exista o reteta standard de succes, valoarea este adusa de serviciile de personalizare, dezvoltare si suport, ci nu de licenta aplicatiei in sine. O aplicatie adaptata intr-o masura extinsa procesului controlat aduce productivitate, siguranta si costuri de exploatare reduse. Asocierea cu livrarea aplicatiei software ca serviciu cloud aduce o eficienta superioara investitiei prin drastica reducere a costurilor de capital (achizitie licente si hardware) si scalarea celor de operare la nivelul necesar utilizarii curente. In cazul licentelor LCS, costurile nu pot fi scalate in functie de volumul de utilizare. Aplicatiile dezvoltate pe baza cerintelor clientului aduc maximum de valoare, chiar daca procesul de implementare poate fi mai lung si costurile mai mari. Impactul financiar se poate reduce, la acest gen de aplicatii, prin esalonarea platilor pe durata dezvoltarii/implementarii/exploatarii, utilizarea unor mecanisme de finantare (BAS, fonduri EU) sau prin implementarea graduala a functionalitatilor (asadar, inclusiv a costurilor). Tabelul de mai jos sintetizeaza principalele caracteristici ale celor trei tipuri de licente.

Tip Software

Grad de acoperire cerinte client Productivitate utilizator Suport Adaptare la schimbari de proces Securitate Timp implementare Cost implementare Cost pe durata de viata

Observatii

Licenta comerciala LCS

Mic Mica Redus (de tip generic) Nu Slaba Scurt Mic Mare Pentru procese necritice standard

Licenta Open Source LOS

Mediu

Medie Mediu (conditionat de contract) Limitata Medie / Timp de reactie mediu Mediu Mediu, dependent de servicii Mediu

Pentru procese importante

Software dezvoltat pe baza de cerinte client LCC Complet Mare Complet Completa si rapida (contract de mentenanta software) Inalta / Timp scurt de reactie Mare Mare, dar poate fi scalat sau esalonat Mic

Recomandat la procese critice, care asigura competitivitatea

O ultima observatie: daca este sa privim cele trei tipuri de licente prin prisma paradigmei de sistem introduse de Nassim Taleb, atunci Licenta Standard este un sistem fragil pentru ca nu se adapteaza, decat lent, schimbarii si este sensibila la schimbari tehnologice, Licenta de tip Open Source este un sistem robust, care rezista evolutiei tehnologice, se adapteaza la procesele utilizatorului, dar nu „invata” din erori si nu evolueaza odata cu procesele, iar Licenta de tip aplicatie dezvoltata pe baza cerintelor clientului este de tip anti-fragil, fiind adaptata procesului utilizatorului, „invata” din erori si evolueaza permanent pentru a ramane eficienta, fiabila si sigura.

Ti-a placut? Impartaseste si cu altii acest articol:

Lasă un răspuns

Or

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *