Cresterea sigurantei, timpului de reactie si a productivitatii muncii cu sistemul de monitorizare si control puncte de distributie gaze naturale ControlGAZ

17 mart. 2017 control-gaz-sistem-scada-monitorizare

Cerintele din ce in ce mai complexe de administrare a retelelor de distributie gaz natural impun introducerea unor solutii de monitorizare si control cu grad inalt de automatizare si posibilitatea controlului echipamentelor, distribuite pe o arie geografica extinsa, prin intermediul unei interfete unice de vizualizare si comanda. Un astfel de sistem permite un timp de reactie foarte redus (in cazul aparitiei de avarii sau incidente), cresterea semnificativa a productivitatii muncii in zona de operare/mentenanta si asigurarea unui nivel de securitate ridicat.

Sistemul ControlGAZ a fost dezvoltat de Quartz Matrix pentru controlul si monitorizarea de la distanta a echipamentelor din punctele de racordare la magistralele de distributie gaz natural. Solutia este flexibila si modulara, fiind posibila adaptarea la o gama extinsa de structuri de distributie. Sistemul permite citirea informatiei de stare din locatii la distanta si trimiterea de comenzi catre o gama extinsa de echipamente (electrovane de blocare sau descarcare, contacte de stare sau indicare efractie, senzori de gaz, presiune, temperatura etc.). Optional, ControlGAZ permite telecitirea contorilor de consum din locatiile respective.

Pentru comunicatia la distanta intre serverul central si locatiile din teren exista posibilitatea utilizarii, in mod flexibil, a mai multor medii si protocoale de comunicatie (GPRS, G3/4, Ethernet, fibra optica, RS 485 etc.), in functie de conditiile existente in locatii. Se pot utiliza chiar canale diferite pentru locatii diferite. Se poate realiza, pe baza acestor tehnologii, un sistem de comunicatie – fiabil, flexibil si cu un cost minim de implementare si de operare – intre locatiile monitorizate si centrul de control.

Structura modulara permite instalarea unui numar variabil de puncte de control la distanta, cu structura identica sau structuri personalizate pe necesitatile locatiei. Echipamentele electrice de comanda si cele de comunicatie sunt montate in cofrete. Acestea sunt special echipate pentru a asigura protectia mecano-climatica, protectia electrica a echipamentelor si conectarea la echipamentele din zona. Cofretele de comanda pot fi dotate cu climatizare (asigura mentinerea temperaturii in interiorul cofretului in limitele +20 / +40 °C indiferent de temperatura externa) si alimentare de avarie (se asigura transmiterea mesajelor de alarma privind intreruperea alimentarii electrice si trimiterea informatiilor de stare). Exista posibilitatea trimiterii de alarme direct de catre cofretul de comanda din locatia la distanta. Astfel, mesaje de tip SMS vor ajunge catre diverse grupe de operatori: dispecer, echipa interventie/mentenanta etc. Structura modulara, flexibila a cofretelor de comanda permite personalizarea lor pentru diverse conditii si structuri de instalare si operare.

Serverul central ControlGAZ asigura accesul securizat al dispecerului local, optional si al unor operatori la distanta, la informatiile de stare si comenzile din diversele locatii. Numarul de locatii controlate nu este limitat, acestea pot fi adaugate ulterior in functie de necesitati. Pentru fiecare locatie sunt monitorizati, in timp real, parametrii de comunicatie (nivel semnal, erori de conectare etc.), starea locatiei (contact efractie, stare electrovane etc.) si parametrii de lucru pentru echipamentele de automatizare si comanda din locatii (tensiune de alimentare, tensiune acumulator de rezerva, temperatura etc.). Operatiunile efectuate sunt inregistrate automat intr-un jurnal de lucru care nu poate fi modificat de operator. Telecitirile sunt afisate in timp real si memorate automat, la intervale regulate programabile, intr-o baza de date. Pe baza acestor citiri se pot genera (automat sau manual) rapoarte de evolutie pe perioade de timp variabile sau se pot crea grafice de evolutie.

control-gaz-interfata
Interfata de lucru operator (interfata HMI de proces) din sistemul ControlGAZ

Solutia de monitorizare si control ControlGAZ se adreseaza companiilor de distributie gaze naturale, dar poate fi adaptata si la alti operatori ce doresc eficientizarea controlului unor procese din locatii distribuite. Structura modulara permite adaptarea la o gama extinsa de procese si structuri de amplasare geografica. Flexibilitatea sistemului de comunicatie asigura conectivitatea in practic orice tip de amplasament. Sistemul SCADA ControlGAZ este modular si se poate adapta cerintelor actuale ale beneficiarului, cu posibilitatea evolutiei in functie de modificarea acestora. Solutia a fost deja instalata si testata la un operator local de distributie gaz natural.

Avantajele solutiei Quartz Matrix ControlGAZ


  • Sistem modular, flexibil, care permite adaptarea la cerintele beneficiarului in conditii de cost minim
  • Solutie securizata, testata in teren
  • Posibilitatea modificarii solutiei hardware si software in conformitate cu cerintele beneficiarului
  • Optiuni extinse de canale de comunicatie digitala ce permit adaptarea la conditiile din orice tip de locatie, la costuri minime de instalare si operare
  • Posibilitati extinse de upgrade si dezvoltare (atat pe partea de elemente hardware, cat si pe cea de functionalitati software) post-implementare
  • Servicii de suport si mentenanta post-implementare flexibile, dimensionate pe necesitatile clientului
  • Competente avansate pe partea de hardware, elemente de automatizare, comunicatii digitale, sisteme IT, dezvoltare software, proiectare electrica, toate dintr-o singura sursa SC Quartz Matrix Iasi
  • Sisteme de finantare flexibila a implementarilor
control-gaz-structura-sistem
Structura sistemului de monitorizare si control al distributiei de gaze naturale ControlGaz

Cereti acces DEMO pentru testarea sistemului ControlGAZ

Ti-a placut? Impartaseste si cu altii acest articol:

Lasă un răspuns

Or

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *